Panierowane kalmary bez glutenu

Bezglutenowy Morski kaprys firmy PESCANOVA

Kalmary są obecnie jednym z najpopularniejszych morskich przysmaków. Mają one delikatne, elastyczne mięso o słodko-słonym smaku, ale przede wszystkim są bogatym źródłem składników odżywczych. Najbardziej znane są w formie smażonych krążków, które do tej pory były niedostępne dla bezglutenowych fanów panierowanych przekąsek. Firma PESCANOVA opracowała Morski kaprys – kalmary w pysznej panierce na bazie mąki ryżowej i kukurydzianej – doskonałe rozwiązanie dla bezglutenowych smakoszy tych owoców morza.

Coraz większe spożycie ryb w naszym kraju wiąże się z promowaniem ich korzystnego wpływu na zdrowie. Niestety, owoce morza wciąż są rzadkim gościem na polskich stołach, choć ich wartości odżywcze i bogactwo witamin nie ustępują rybom w czołówce zdrowych produktów. Kiedyś tylko jako rarytas śródziemnomorskich podróży, dzisiaj dostępne niemal w każdym markecie – powinny na stałe zagościć w naszej kuchni. Eksperci zalecają jedzenie owoców morza przynajmniej raz w tygodniu.

Wartościowy posiłek

Podobnie jak ryby, kalmary mają dużą wartość odżywczą. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Warto je przyrządzać również ze względu na dużą ilość witamin oraz niskokaloryczność. Mogą i powinny być spożywane nawet przez osoby zmagające się z nadwagą. Ponadto są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne.

Bezglutenowy Morski kaprys firmy PESCANOVA to formowane krążki z kałamarnicy Humboldta, które  mogą być zarówno smaczną, smażoną przekąską na imprezę, jak i wyjątkowym dodatkiem do sałatek czy obiadu. Teraz są także dostępne dla wszystkich, którzy nie tolerują glutenu, jak i tych, którzy sami rezygnują z jego obecności w codziennej diecie.

Morski Kaprys

Fot. PESCANOVA

Klasyczne kalmarowe krążki przygotowuje się w bułce tartej lub poprzez obtaczanie w pszennej mące. To wyklucza z cieszenia się ich smakiem chorujących na celiakię jak i świadomych bezglutenowców. Firma PESCANOVA wychodzi im naprzeciw, proponując smaczny i szybki w przygotowaniu produkt w panierce z mąki ryżowej i kukurydzianej. Dzięki tej nowości nie musimy już monotonnie czytać etykiet i szukać specjalnych przepisów na panierkę, która i tak pozostaje mało wyrazistą kopią oryginału. Bezglutenowy Morski kaprys firmy PESCANOVA jest błyskawicznym sposobem na przyrządzenie smacznego, nieoczywistego posiłku, który sprosta nawet najbardziej wymagającym gustom.

 

Przysmak na każdą okazję

 

O tym, że kalmarowe krążki PESCANOVA są świetną opcją na imprezową przekąskę czy niecodziennym pomysłem na obiad – chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Teraz możemy w prosty sposób zaskoczyć znajomych łatwymi w przygotowaniu owocami morza w wersji bezglutenowej – lub zachęcić dzieci do ich jedzenia, podając kalmary w smacznej, chrupkiej panierce.

 

Regularne spożywanie owoców morza korzystnie wpłynie na funkcjonowanie serca, płuc czy wątroby. Jest to produkt bogaty w selen oraz witaminy, a z uwagi na niskokaloryczność i korzystny wpływ na samopoczucie powinny stać się stałym elementem naszej diety. Teraz, za sprawą nowego, bezglutenowego Morskiego kaprysu firmy PESCANOVA możemy przekonać do jedzenia tych wartościowych kąsków całą rodzinę, a także przygotować je podczas romantycznej kolacji, ponieważ kalmary są naturalnym afrodyzjakiem i doskonale wpływają na kondycję fizyczną. Nowość firmy PESCANOVA jest doskonałą propozycją na szybki oraz smaczny posiłek dla bezglutenowców. Jako bogate źródło minerałów i witamin o wyjątkowym smaku, bezglutenowe owoce morza, choćby w postaci nowego, Morskiego Kaprysu firmy PESCANOVA, powinny na stałe zagościć w naszym menu.

 

Wartości odżywcze w 100g: w 100g (mrożone) w 100g (pieczone) w 100g (smażone) RWS*
Wartość energetyczna        
kJ 915 1003 1267 8400 kJ
kcal 219 240 304 2000 kcal
Tłuszcze (g) 10,6 12,3 18,5 70
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone (g) 1 1,2 1,8 20
Węglowodany (g) 24,5 25,5 27,2 260
w tym cukry (g) 2 2 2 90
Błonnik (g) 1,2 1,5 1,6  
Białko (g) 5,7 6 6,4 50
Sól (g) 1,68 1,8 1,8 6

CENA: MORSKI KAPRYS bez glutenu 400g – zł 9,99

Grupo Nueva PESCANOVA  – od ponad 50 lat odpowiada na potrzeby konsumentów na całym świecie. Najważniejsze regiony  pozyskiwania surowców rybnych to głównie półkula południowa (Argentyna, Chile, Mozambik, Namibia, RPA). Fabryki Grupy PESCANOVA znajdują się w Hiszpanii, pozostałe rozlokowane są w Portugalii, Mozambiku oraz Namibii. Hodowle krewetek rozlokowane są w kilku krajach Ameryki Łacińskiej. W różnych miejscach na całym świecie firma zatrudnia ponad 7 tys. osób. W Polsce PESCANOVA reprezentowana jest przez PESCANOVA Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Szczecinie. Produkty z oferty firmy PESCANOVA są dostępne w sieci sklepów Auchan, b1, hipermarketach CARREFOUR oraz w wybranych sklepach E.Leclerc.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *