Jakie znaczenie dla kobiet ma witamina B12?

Jako dzieci często mówiono nam, że powinniśmy jeść bardzo dużo warzyw i owoców. Dlaczego? Ponieważ zawierają dużo witamin. Dlaczego jednak są one tak istotne dla naszego organizmu? Czemu witamina B12 jest niezbędna do jego poprawnego funkcjonowania? Czym grozi jej niedobór?

Rola witaminy B12 w organizmie

Witaminę B12 nazywamy inaczej kobalaminą. Jej funkcją jest regulowanie funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego czy sercowo-naczyniowego, a najważniejszym zadaniem – udział w procesie syntezy kwasów nukleinowych w komórkach, które odpowiadają za produkowanie komórek krwi.

Istotną funkcją kobalaminy jest również udział w wytwarzaniu erytrocytów i ich prawidłowym rozwoju. Ponadto, nasz układ nerwowy działa prawidłowo właśnie dzięki witaminie B12. A co wspólnego ma kobalamina i układ odpornościowy? Kobalamina ma czynny udział w procesie tworzenia nowych komórek, które szybko się regenerują. Z tego powodu za mała ilość kobalaminy w organizmie sprawia, że nasza odporność słabnie.

Niedobór witaminy B12 – czym grozi?

Objawy niedoboru kobalaminy mogą pojawiać się przez długie lata, a do najpoważniejszych z nich zalicza się anemię. Inne objawy za małej ilości witaminy B12 w organizmie to:

  • problemy z równowagą i koordynacją,
  • problemy w jamie ustnej,
  • zawroty głowy,
  • uszkodzone nerwy,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zaburzenia nastroju,
  • zaburzenia widzenia,
  • ciągłe uczucia zmęczenia,
  • bladość bądź żółtaczka skóry.

Czy nadmiar witaminy B12 jest szkodliwy?

Do dnia dzisiejszego nie stwierdzono żadnych działań ubocznych związanych z nadmiernym poziomem kobalaminy w organizmie. Powodem może być fakt, że kiedy witaminy B12 jest za dużo, to zostaje ona wydalana razem z moczem.

Kto jest narażony najbardziej na niedobory kobalaminy?

Główną przyczyną niedoboru są zaburzenia wchłaniania witaminy B12 z pożywienia oraz niedokrwistość złośliwa. Można również wyróżnić kilka grup wśród społeczeństwa, które są szczególnie narażone na niedobór kobalaminy:

  • osoby starsze – często powodem jest zapalenie błony śluzowej żołądka,
  • osoby z chorobami żołądkowo-jelitowymi np. celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • ściśli wegetarianie i weganie – ponieważ naturalne źródła kobalaminy znajdują się w produktach odzwierzęcych,
  • osoby z niedokrwistością megaloblastyczną,
  • kobiety w ciąży, karmiące piersią i przestrzegające silnej diety wegańskiej.

Źródła witaminy B12

Kobalamina nie jest witaminą, którą człowiek może sam wyprodukować. Musimy sami ją dostarczyć przy pomocy odpowiedniej diety i sprawdzonych suplementów. Kobalaminę znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego – jajach, rybach, mięsie oraz w mleku i produktach mlecznych. Nie występuje ona w produktach roślinnych, ale na rynku są dostępne produkty wzbogacone o witaminę B12 idealne dla wegetarian i wegan.

Co zmniejsza ilość witaminy B12 w organizmie

To, że do naszego organizmu zostaje dostarczona witamina B12 nie oznacza, że zostanie ona poprawnie przyjęta. Istnieją czynniki, które zmniejszają ilość kobalaminy. Są to:

  • papierosy,
  • kawa,
  • alkohol,
  • stres,
  • antybiotyki,
  • choroby przewlekłe,
  • tabletki antykoncepcyjne,
  • spożywanie dużej ilości mięsa.

Opracowanie: Wimin – produkty stworzone z myślą o kobietach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *