Mięsa na Boże Narodzenie na kilka sposobów

Po Wigilii, w trakcie której królują zupy, pierogi i ryby, przychodzi pora na dania mięsne, które są jedną z głównych kulinarnych atrakcji Bożego Narodzenia. Oto garść kulinarnych inspiracji.

 

Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami

Mięsa na Boże Narodzenie często serwuje się w postaci pieczeni. Jak ją przygotować? Potrzebować będziemy:

  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 lasek kabanosa wieprzowego
  • 1 opakowania mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem
  • 2 jajek
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 cebuli
  • 1 bułki
  • 2 łyżek musztardy
  • 2 łyżek majonezu
  • Papryki słodkiej
  • Papryki ostrej
  • Majeranku
  • Tymianku
  • Soli
  • Pieprzu

Do miski przekładamy mięso, posiekaną cebulę i czosnek, jajka oraz bułkę namoczoną w wodzie. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Groszek z marchewką gotujemy w lekko ostudzonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Połowę porcji mieszamy z masą mięsną. Drugą część przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Układamy kabanosy i przykrywamy je pozostałą masą. Wyrównujemy wierzch i smarujemy majonezem. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu, pieczeń odstawiamy na 10 minut, kroimy w plastry i układamy na talerzu. Pozostałe warzywa przelewamy wrzątkiem i układamy na talerzu.

Rolada z kurczaka w sosie śmietanowo – musztardowym

Wszelkiego rodzaju rolady to kolejny sposób na mięsa na Boże Narodzenie. Oto przepis na jedną z nich.

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 garście liści świeżego szpinaku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz

Szpinak myjemy, pomidory kroimy w paski. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie dodajemy szpinak i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy się skurczy, wsypujemy pomidory i smażymy przez kilka kolejnych minut. Fileta z kurczaka kroimy w cienkie plastry, ubijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na fileta nakładamy farsz z pomidorów oraz szpinaku, zawijamy, formując roladkę i owijamy folią aluminiową. Identycznie postępujemy z każdym plastrem. Roladki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 20 minut. Na głęboką patelnię wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją. Gdy nieco się zredukujemy, dodajemy musztardę oraz masło i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Roladki kroimy na kawałki i serwujemy polane sosem.

Schab nadziewany kokosową dynią z sosem żurawinowym

Ten przepis to propozycja dla wszystkich, którzy lubią mięsa na Boże Narodzenie z egzotycznym akcentem. Do zrobienia tej potrawy niezbędne będą:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • Sól
  • Pieprz

W rondlu rozpuszczamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek oraz skórkę i sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgniatamy całość na jednolitą masę. W każdym z kotletów robimy nacięcie, tworząc kieszonkę. Wypełniamy je do ¾ masą dyniową i spinamy brzeg wykałaczką. Smażymy kotlety z obu stron. Gdy są gotowe, odkładamy je na bok, a na patelnię wlewamy 2 łyżki wody i wrzucamy żurawinę. Dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety polewamy tak przygotowanym sosem.

Więcej pomysłów na mięsa na Boże Narodzenie: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/miesa-i-sosy-na-boze-narodzenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *