3 ciekawostki na temat lasagne + prosty przepis

3 ciekawostki na temat lasagne + prosty przepis
5 (100%) 1 vote

Lasagne to niewątpliwie jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni włoskiej, która zyskała popularność na całym świecie. Wyjątkowości tej potrawie daje specjalny makaron w kształcie kwadratowych lub prostokątnych płatów. Ten włoski przysmak doczekał się nawet swojego dnia w kalendarzu! Oficjalny dzień lasagne wypada na 29 lipca i obchodzony jest hucznie nie tylko we Włoszech.



Makaron Arrighi ceniony jest za swój niepowtarzalny smak oraz długowieczną tradycję wyrobu, która sięga lat 30 XX wieku. Szacuje się, że makaron marki Arrighi znajduje się w czołówce 12 najlepiej sprzedających się makaronów, co z pewnością czyni go rozpoznawalnym. Firma Arrighi posiada makarony klasyczne oraz pełnoziarniste co daje możliwość wyczarowania rozmaitych dań w stylu włoskim. Wszystkie produkty można sprawdzić na oficjalnej stronie Arrighi.pl

Ciekawostki na temat lasagne, o których nie miałeś pojęcia

1. Historia powstania pierwszej lasagne sięga, UWAGA! starożytności. Przyjmuje się, że to Rzymianie są twórcami i kreatorami włoskiej potrawy zwanej lasagne. Co więcej, warto dodać, że słowo to nie pochodzi z języka włoskiego jak można by było przypuszczać, a z języka greckiego!

2. Istnieją dwie najpopularniejsze wersje tej potrawy. Pierwsza jest to lasagne bolognese, która charakteryzuje się sosem bolońskim oraz zmielonym mięsem (najczęściej jest to mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe). Druga zaś to lasagne napoli, która w swoim przepisie w przeciwieństwie do swej poprzedniczki, nie ma mięsa. Jej cechą rozpoznawalną jest sos robiony na bazie pomidorów z dodatkiem czosnku, oregano, bazylii i tymianku.

3. Lasagne to potrawa wymagająca. Nie łatwo przygotować idealny, włoski sos. Duże znaczenie odgrywa również jakość mięsa w przypadku, gdy jest to lasagne z sosem bolognese. Niewątpliwie ważny jest również makaron, my polecamy Arrighi.

Prosty przepis na niezwykłą lasagne 

Potrzebne będą:

  • szpinak: 400g
  • Ser feta: 300g
  • Ser mozzarella: 400g
  • Krojone pomidory z czosnkiem: 2 puszki
  • Jajko
  • Oliwa z oliwek
  • Cebula: 1 sztuka
  • Pomidory koktailowe: 1 garść
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, tymianek

Przepis:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanej oliwą z oliwek patelni.
  2. Dodaj szpinak, potem duś całość.
  3. Następnie dodaj ser feta i również duś pod przykryciem, aż całość zgęstnieje.
  4. Dodaj przyprawy.
  5. Ostudź całość, następnie dodaj jajko.
  6. Wyłóż pomidory z puszek.
  7. Na dno foremki 1/2 pomidorów, następnie płaty makaronu, wyłóż sos szpinakowo-serowy, kolejno: makaron, sos pomidorowy, szpinak i na końcu makaron.
  8. Startą mozzarellą posyp wierzch lasagne.
  9. Piecz przez 40 min w temp. 200 stopni

I gotowe!

Udostępnij artykuł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *