Kosmetyczne właściwości olejku z wiesiołka

Jakie właściwości ma olej z wiesiołka dwuletniego? W jakich preparatach kosmetycznych występuje? Do jakich typów cery jest zalecany? Na które problemy dermatologiczne działa?



 

W kosmetyce coraz chętniej wraca się do naturalnych składników, które zazwyczaj mają o wiele skuteczniejsze działanie na skórę. Jednym z ostatnio najbardziej popularnych jest olej z wiesiołka, który charakteryzuje się wyjątkowo dobrymi właściwościami, wręcz porównywalnymi do leków dermatologicznych.

 

Wiesiołek jest bardzo cennym darem natury, od wielu lat docenianym przez wszystkich kosmetologów – nie tylko tych, którzy preferują kosmetyki naturalne. Kremy, maseczki i żele do mycia twarzy z wiesiołkiem są od pewnego czasu bardzo chętnie kupowane także przez zwykłych konsumentów, którzy zauważają na sobie ich korzystne działanie. Nie da się ukryć, że składniki zawarte w wiesiołku lekarskim dają szybkie i widoczne efekty pielęgnacyjne i lecznicze.

 

Wiesiołek dwuletni – sekret tkwi w kwasach omega-6

Wiesiołek lekarski to roślina bogata w kwasy omega-6, które odpowiadają za stan skóry. Jeśli nasz organizm jest w nie ubogi, to zaczynamy narzekać na problemy dermatologiczne takie jak stany zapalne czy nadmierne przesuszenie naskórka. Warto podkreślić, że wiele osób zmaga się z niedoborem kwasów omega-6 w organizmie, ponieważ nie są one wytwarzane automatycznie przez nasze ciało, a muszą być dostarczane z zewnątrz – w formie suplementów lub z dietą.

Naturalnie kwasy omega-6 znajdują się w produktach występujących w diecie śródziemnomorskiej. Wysoką zawartością kwasów mogą poszczycić się np. orzechy, ryby, słonecznik oraz pestki dyni. Jak jednak pomyślała teraz pewnie większość z nas – nie są to pokarmy, które spożywamy często. Dlatego tak ważne jest przyjmowanie kapsułek z wyciągiem z wiesiołka i stosowanie kosmetyków bogatych w olej wiesiołkowy.

 

Wiesiołek – zastosowanie w kosmetyce

Wiesiołek przede wszystkim pomaga zachować odpowiednie nawilżenie skóry i włosów, co wpływa na ich gęstość i elastyczność. Dodatkowo łagodzi podrażnienia, koi świąd wywołany alergią lub chorobami dermatologicznymi oraz nawilża naskórek. Walczy z przykrymi objawami egzemy, łuszczycy oraz atopowego zapalenia skóry.







------------------------------
Spodobał Ci się ten wpis? Może uważasz że jeszcze komuś się przyda?
- podziel się z innymi
- dodaj komentarz


Udostępnij artykuł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *