Gdzie występuje witamina B12 – 10 produktów bogatych w kobalaminę

Gdzie występuje witamina B12 – 10 produktów bogatych w kobalaminę
5 (100%) 1 vote

Witamina B12 (zwana także kobalaminą) zapewnia energię, zapobiega anemii oraz wzmacnia mózg i serce. Gdzie występuje witamina B12? Naturalnie zawarta jest niemal wyłącznie w żywności pochodzenia zwierzęcego. Dowiedz się więcej o wartości odżywczej produktów, w których ją znajdziesz.



Jajka

Są zasobne w witaminę B12 i inne witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko oraz witaminę D. To także źródło lecytyny, która – podobnie jak kobalamina – wspomaga pamięć i koncentrację. Obniża też cholesterol i chroni wątrobę.

Indyk

Bardzo dobre źródło kobalaminy i selenu, który chroni przed przedwczesnymi procesami starzenia i chorobami wywoływanymi przez wolne rodniki oraz wzmacnia układ odpornościowy. Zawarty w mięsie indyka tryptofan pomaga zdrowo spać.

Kurczak

Oprócz witaminy B12, zawiera chude białko. Jest także zasobny w witaminę B2. Ryboflawina – bo tak również się ją nazywa – zapobiega m.in. uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki i pozytywnie wpływa na wzrok.

Łosoś

Jest bogatym źródłem witaminy B12, białka i kwasów omega-3. Te ostatnie charakteryzują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. M.in. działają przeciwzapalnie i mają (tak jak kobalamina) korzystny wpływ na układ nerwowy i mózg.

Sardynki

Zaskoczy Cię ich wartość odżywcza. Poza kobalaminą, zawierają witaminę D, dobroczynne kwasy omega-3 oraz sporo wapnia. Wapń jest istotny dla zdrowych kości i zębów, obniża również ciśnienie krwi.

Tuńczyk

Poza sporą ilością witaminy B12, znajdziesz w nim kwasy omega-3 oraz witaminę D. Ma ona istotny wpływ na układ kostny. Może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę, choroby serca oraz niektóre nowotwory.

Żółty ser

Jest dobrym źródłem kobalaminy i wapnia. Znajdują się w nim również kwasy CLA, które mają m.in. właściwości antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe oraz zwiększające odporność organizmu.

Jogurt

Zawartość witaminy B12 w jogurcie jest wyższa niż w mleku. Znajdziesz tu także wapń, magnez, białko oraz kwas mlekowy, który zapobiega rozwojowi niekorzystnych bakterii jelitowych. W niektórych jogurtach znajdują się prozdrowotnie bakterie probiotyczne.

Małże

Są nie tylko super źródłem witaminy B12, ale także skarbnicą potasu. Ten makroelement obniża ciśnienie krwi. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.

Ostrygi

Oprócz witaminy B12, zawierają rekordową ilość cynku, który wspomaga układ odpornościowy, zwiększa płodność, pozytywnie oddziałuje na wzrok oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Gdzie jeszcze występuje witamina B12?

Obecność witaminy B12 stwierdzono także w rokitniku zwyczajnym, gorczycy czarnej, omanie wielkim czy perzu właściwym. Mogą one stanowić źródło tej ważnej witaminy dla wegan.

Udostępnij artykuł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *