Top 30 najpopularniejszych meksykańskich potraw – najlepsze dania kuchni meksykańskiej

Meksykańskie jedzenie jest tak uwielbiane, ponieważ jest pełne smaku, świeżych składników i stanowi połączenie jego historii.

Nie bój się! Jeśli nie jesteś pewien różnicy między Fajitas a Enchiladas lub nie możesz odróżnić Taco od Burritos, to trafiłeś we właściwe miejsce. W tym przewodniku omówiono główne składniki meksykańskiej kuchni, a także popularne dania i kilka autentycznych przepisów.

Książka umożliwia poznanie fascynujących dań kuchni meksykańskiej

KSIĄŻKA W OFERCIE SPRZEDAŻY – https://tylkorelaks.pl/963-apetyt-na-meksyk.html

„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i delektowania się jej niezwykłymi smakami

Meksyk ma jedną z najbogatszych gastronomii na świecie, a meksykańskie potrawy są jedną z najbardziej lubianych kuchni na świecie! To produkt zestawu starożytnych technik, które są przestrzegane do dziś, i rodzaj mieszanki między lokalnymi produktami a europejskimi składnikami, takimi jak: cynamon, pszenica, wołowina, mleko, ser itp.

Ze względu na swoje praktyki rytualne, starożytną wiedzę, techniki kulinarne, zwyczaje i kultury społeczności przodków, w 2010 roku meksykańska gastronomia została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe.

Meksyk słynie z ulicznych targów, na których można znaleźć wszelkiego rodzaju magiczne rzeczy – rzeczy, których nawet nie można sobie wyobrazić. Każdy targ uliczny ma własną strefę gastronomiczną i jest reprezentacją lokalnej kuchni. Jeśli kiedykolwiek odwiedzisz ten kraj, nie możesz przegapić jedzenia na targu ulicznym.

Książki kulinarne – przepisy na pyszne dania i ciasta

Cztery z głównych pre-hiszpańskich składników meksykańskich to czekolada, chile (chili), guajolote (dziki indyk) i maiz (kukurydza). Spójrzmy!

Oto 30 najpopularniejszych meksykańskich potraw wszechczasów:

1. Chilaquiles

Chilaquiles to zdecydowanie najpopularniejsze śniadanie w kraju. Składa się z trójkątnych kawałków smażonej lub tostowanej tortilli kukurydzianej, zwanej totopos, nasączonej czerwonym lub zielonym ostrym sosem, zwieńczone tartym kurczakiem, chorizo, siekaną wołowiną i jajecznicą lub jajkiem. Jest ozdobiony świeżym serem, kolendrą i pokrojoną cebulą i podawany z podsmażoną fasolą.

2. Huevos Rancheros

Przedstawiają one kapelusze dwóch ranczerów. Składa się z dwóch smażonych tortilli kukurydzianych, posypanych smażoną fasolą i dwoma jajkami typu sunny side up, wszystko skąpane w ostrym sosie i udekorowane kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. Machaca (Rozdrobniona Suszona Wołowina)

To jedna z najpopularniejszych potraw w północnej części Meksyku. Machaca jest bardzo wszechstronna; można go zjeść w taco, nadziewanym burrito, flautas lub po prostu jako gulasz z kilkoma tortillami, fasolą lub ryżem. Machaca to po prostu rozdrobniona wersja suszonej wołowiny z odpowiednią przyprawą. To jest pyszne!

4. Discada

Północne danie mięsne, tak… pełne mięsa: kiełbasa, chorizo, mięso mielone, szynka, boczek, smalec, papryczka jalapeno, cebula. A wszystko doprawione tymiankiem, selerem, kminkiem, oregano, liściem laurowym, czarnym pieprzem, czarnymi sosami, solą, rozmarynem, odrobiną ciemnego piwa itp. Jest to tradycyjna potrawa na zjazdy rodzinne.

5. Tacos

Uznane za najpopularniejsze danie meksykańskie na świecie, taco stało się sztuką. Niektórzy mówią, że to „sztuka jedzenia z tortillą” i oczywiście Meksykanie nigdy nikomu nie odmówiliby taco. Na kukurydzianą tortillę można nałożyć setki nadzień! Do najczęstszych należą stek wołowy, stek z flanki, chorizo, podroby, „al pastor”, wieprzowina marynowana na ciepło i słodka.

Egzotyczne tacos wypełnione są smażonymi mózgami, wołowymi oczami, wątróbką z cebulą, skorpionami, jądrami byka, escamoles i całą masą nadzień, których nie można sobie wyobrazić. Eskamole to larwy mrówek występujące tylko w środkowym i południowym Meksyku. Larwy znajdują się tylko raz w roku, a ich zbiór jest dość delikatną operacją, co sprawia, że jest to bardzo drogie danie – trochę jak kawior.

6. Burrito

Jest to bardzo popularne w północnej części Meksyku, zwłaszcza w stanach graniczących ze Stanami Zjednoczonymi. Burrito to walcowana na walcu tortilla z mąki, nadziewana różnymi składnikami do wyboru, często gulaszem. Najpopularniejszymi są burrito ze smażonej fasoli z serem i burrito machaca.

7. Pozole de Pollo o Guajolote (Gulasz z Kurczaka lub Dzikiego Indyka)

W kulturze meksykańskiej istnieje mit, że przed podbojem Pozole było wykonane z ludzkiego ciała. W rzeczywistości jest to danie przyrządzane z mięsa nagietka Xoloitz (psa endemicznego dla tego kraju).
Obecnie jednak Pozole gotuje się z rozdrobnionym kurczakiem lub dzikim indykiem. Istnieje kilka rodzajów, jak np. zielony, czerwony lub biały pozole, camagua, owoce morza, elopozole itp. Najbardziej popularne są zielone i czerwone.

8. Menudo (Gulasz Wieprzowy)

Historia mówi nam, że pochodziło to z Hiszpanii na dziesięciolecia przed podbojem. Użyli kawałków flaków, zgodnie z The Art Book of Cozine, autorstwa Diego Granado. Obecnie menudo to przyprawiona zupa z ziaren kukurydzy, z dodatkiem ziaren lub bez, oraz flaków wołowych. Często jest również znany jako Pancita.

9. Cochinita Pibil (Gulasz Wieprzowy Pibil)

Południowy przysmak, Cochinita Pibil to wolno gotowany gulasz z szatkowanej wieprzowiny, typowy dla Półwyspu Jukatan. Mięso marynowane w achiocie, soku pomarańczowym, cebuli i occie, a następnie gotowane zawijane w liście bananowca. Podaje się z marynowaną cebulą i świeżym habanero. Możesz spróbować w tacos, burrito, tortillach… itp.

10. Tamale

Tamales to ikona meksykańskiej kuchni. Możesz je jeść przez cały dzień każdego dnia, szczególnie w Dniu Candelarii. Pochodzi z przedhiszpańskiej Ameryki i jest náhuatl w rdzennym języku, co oznacza zapakowany. Można je zawinąć w liście kukurydzy lub liście bananowca i nadziać dowolnym gulaszem. Najczęstsze to pieprzyk, rozdrobniony kurczak lub wieprzowina z zieloną lub czerwoną salsą, papryka z serem i żółte ziarna kukurydzy.

11. Quesadilla

Quesadilla (Cheese-adilla) to tortilla kukurydziana lub mączna składana na pół, nadziewana serem lub innymi składnikami, smażona w głębokim tłuszczu lub grillowana i spożywana na ciepło.

12. Frijoles Puercos (Smażona Fasola)

Frijoles Puercos jest bardzo popularna. Jest to mieszanka fasoli gotowanej ze smalcem, chorizo, bekonem, serem, papryczkami serrano i innymi sekretnymi składnikami, dzięki czemu jest to pyszne danie.

13. Enchiladas

To fast food z tortilli kukurydzianej zanurzonej w ostrym sosie, wypełnionej różnymi gulaszami, warzywami lub proteinami, w zależności od stylu.

Enchilada to en-chili-ada – więc zawsze oczekuj smacznego pikantnego akcentu. Podawane są ze śmietaną, świeżym serem, cebulą i selerem.

14. Chile i Nogada (Pieprz Nogada)

To danie wywodzi się z bardzo starej tradycji. Wykonany jest z pełnej papryki Poblano nadziewanej picadillo (mieszanka mielonego mięsa, owoców i przypraw), polane sosem śmietanowym na bazie orzecha włoskiego i ozdobione pestkami granatu i selerem. Z miasta Puebla kolory przypominają meksykańską flagę.

15. Esquites (gulasz kukurydziany)

Esquites to pyszne jedzenie uliczne i występuje w wielu różnych odmianach, w zależności od tego, w jakiej części kraju jesteś. Północne stany nakładają na nią śmietanę, majonez, chili w proszku, cytrynę, masło i ser. Możesz zjeść go w filiżance lub z całą kukurydzą nakłutą na patyku. Kraje środkowo-południowe wolą je ze śmietaną i serem lub cytrynowym chili w proszku, ale nie mieszanką. Niektórzy gotują je z dodatkiem epazote i szpiku kostnego. Niezwykle pyszne!

16. Alegria de Amaranto (Amarantowy cukierek Hard Joy)

Meksykański twardy cukierek z amarantusa występuje w formie batonika z różnymi dodatkami, na przykład suszonymi owocami, czekoladą, rodzynkami, orzechami itp. Ten cukierek jest zrobiony z nasion amarantusa zmieszanych z miodem. Pochodzi z Meksyku, a od XVI wieku znana jest pod nazwą Alegría, co oznacza radość.

17. Mole

Mole to sos zrobiony z mieszanki suszonych chilli, pomidorów, czekolady, nasion i przypraw. Jest to jedna z najbardziej reprezentacyjnych potraw Meksyku. Istnieje kilka wersji jego pochodzenia. Jedna z nich mówi, że Poblano Mole, którego oryginalna receptura obejmowała około 100 składników, pojawiła się w klasztorze Santa Rosa w mieście Puebla, kiedy zakonnica zmieliła w metate różne papryczki chili i przyprawy.

Inna wersja mówi, że arcybiskup Juan de Palafox z Hiszpanii przybył z wizytą do Puebla. Jeden z kucharzy tak się zdenerwował, że wpadł do zapiekanki, gdzie gotowały się guajoloty (dzikie indyki), a do środka wpadły chilli, migdały, czekolada i inne przyprawy.

W Meksyku istnieje siedem różnych rodzajów pieprzyków; powinieneś spróbować każdego z nich.

18. Pipián

Gulasz Pipián powstał w czasach przedhiszpańskich i był jednym z ulubionych dań cesarza Montezumy. Pochodzący ze stanów środkowo-południowych, obowiązkowy w każdym menu sosów. Sos jest zrobiony z prażonych i zmielonych pestek dyni i zwykle drobiu, choć czasami towarzyszy mu wieprzowina, wołowina lub królik.

19. Aguachile

Jest to typowe danie regionu zachodniego wybrzeża Meksyku, zwłaszcza stanu Sinaloa. Mówi się, że przedhiszpańskie kultury używały do mieszania suchego mięsa z wodą i papryczkami chili ( chiltepin chili). W 1970 r. zastąpili mięso surowymi krewetkami i dodali inne składniki: sok z limonki, ogórek, kolendrę, czerwoną cebulę, awokado, sól i pieprz.

20. Ceviche

Pochodzące z Peru ceviche jest częścią kultury gastronomicznej Ameryki Południowej i Środkowej. Podstawa zawsze obejmuje surową rybę, cebulę, pomidor, chili, kolendrę i cytrynę. Najczęściej stosowanymi białkami są ryby, krewetki, małże, ośmiornice, kraby lub ślimaki.

21. Pescado Zarandeado

Jest to bardzo popularne danie z meksykańskich wybrzeży i jest to przedhiszpańska rozkosz. Zarandear to termin, który oznacza dużo ruchu lub drżenia. Mięso było pierwotnie pieczone na grillu z drewna mangrowego o nazwie Zaranda, ale teraz używa się metalowego grilla. Przygotowuje się ją doprawiając rybę sosem cytrynowo-chili, a następnie wędząc drewnem mangrowym.

22. Camarones a la Diabla

Jedną z najbardziej zakorzenionych tradycji w Meksyku jest Wielki Post, kiedy zamiast mięsa jada się owoce morza. Camarones a la Diabla to kultowe danie w tym sezonie. Jest gotowany z połączeniem chili – guajillo, chipotle i arbol – co sprawia, że jest niezwykle pikantny.

23. Birria de Chivo (Gulasz z Kozi)

Pochodzące ze stanu Jalisco danie doprawione jest preparatem na bazie niektórych odmian chili, przypraw i soli. Sos na bazie pomidorów jest przygotowywany z soków z gotowania, zwany consomé. Birria była pierwotnie produkowana z kozy, ale można również użyć jagnięciny, baraniny, wieprzowiny, kurczaka, cielęciny, wołowiny lub ryb.

Niektóre gotuje się na ogniu w przykrytych garnkach, z pokrywką czasami zamkniętą ciastem kukurydzianym. Pieczone nazywane są tatemadas. Pierwotnie mięso było zawijane w maguey pencas i gotowane, ale ta tradycja prawie zanikła.

24. Tlayuda

To najsłynniejsze danie w stanie Oaxaca w południowym Meksyku. Jest to duża tortilla kukurydziana (około 30 cm średnicy) z białej kukurydzy. Najpierw kładzie się go na patelni, a następnie umieszcza na żarze, aby był suchy i chrupiący.

Tradycyjna tlayuda składa się ze smalcu, czarnej fasoli, tasajo (suszonego mięsa wieprzowego), chorizo i sera, a towarzyszy jej wodne chili, pokrojony pomidor, awokado i oczywiście nie można pominąć mezcalu z solą drobiową!

25. Guacamole con Chapulines (Guacamole z Grasshoppers)

Można to znaleźć w stanie Oaxaca i Mexico City. To idealne połączenie kremowego awokado i chrupiącego, kwaśnego konika polnego. Są pyszne i bardzo pożywne, ponieważ mają wysoką zawartość białka.
Marynowane z solą i czosnkiem, a następnie smażone na patelni, aż staną się czerwonawe i chrupiące, są zaskakującą ucztą.

26. Flauta

Flauta to tradycyjne meksykańskie tacos przyrządzane z tortilli kukurydzianej i wypełnione puree ziemniaczanym, serem, kurczakiem itp. Różnica polega na tym, że są smażone na oleju. Zazwyczaj podaje się je z kolendrą, pomidorem, świeżym serem i kwaśną śmietaną na wierzchu.

27. Torta Ahogada

To najpopularniejszy street food w stanie Jalisco. To kanapka z chleba zwanego birot nadziewana konfitowanym mięsem wieprzowym zanurzona w ostrym sosie na bazie suszonych chilli, octu, pomidora i przypraw. Są proste, ostre i smaczne! Oryginalna ahogada torta jest zjadana z plastikowej torby.

28. Carnitas

To różne części wieprzowiny smażone na smalcu, gotowane godzinami w ogromnych miedzianych garnkach. Sekretny, smaczny smak pochodzi z różnych składników używanych w procesie gotowania, jednym z nich jest sok pomarańczowy lub napój gazowany! Możesz go zjeść w taco lub kanapce.

29. Caldo Azteca (Zupa Azteków)

Oto wspaniały klasyk kuchni meksykańskiej, zrobiony z pasków smażonych tortilli z bulionem z kurczaka, pomidorem, papryką, czosnkiem i cebulą, pachnący epazote i kolendrą, zwieńczony serem, awokado i kwaśną śmietaną.

W mieście Tlaxcala zupa Aztec narodziła się jako hybryda, łącząca meksykańską tortillę kukurydzianą z hiszpańską tradycją robienia zup.

30. Gorditas de Nata (Mini naleśniki z kremem)

To puszysty deser podawany jako poczęstunek po mszy, zwłaszcza w niedziele. Są wykonane z mąki pszennej, śmietany, cukru i cynamonu i mogą być spożywane bez dodatków lub z nadzieniem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *