Tajemnice najlepszego burgera w Warszawie

Popularność burgerów od kilku lat utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie. Dostępne w wydaniu wielkich, międzynarodowych sieci, food truckach czy klimatycznych restauracjach – podbijają serca milionom ludzi! Poznaj tajemnice najlepszego burgera i dowiedz się gdzie takiego zjeść w Warszawie!

Mięso

Mięso. Najważniejszym elementem najlepszego burgera w Warszawie jest mięso. W prawdziwym burgerze nie ma miejsca na cienkiego i gotowego kotleta jakiego możemy znaleźć w supermarkecie. To zbrodnia, co prawda, za którą nikt nas nie ukarze ale na twarzy pozostanie niesmak. Najlepsze burgery w Warszawie tworzy się wyłącznie ze stuprocentowej wołowiny – w grę nie wchodzą nawet mieszanki wieprzowo – wołowe. Mięso musi być również świeże i wysokiej jakości. Mięso powinno pochodzić z odpowiednich części tuszy wołowej i składać się od 20 do 30% tłuszczu. Najlepiej więc sprawdza się np. antrykot, łopatka oraz rostbef. Warto również zaznaczyć, że po zmieleniu wołowina powinna być szybko uformowana w kotlety o grubości ok 1,5 – 2cm. Im dłużej wyrabia się mięso, staje się ono sztywne i twarde. Dobra wołowina potrafi sama obronić się smakiem, dlatego nie wymaga zbyt wielu dodatków. Sól i świeżo zmielony pieprz wystarczą. Ważne, aby nie doprawiać mięsa solą podczas wyrabiania, ponieważ sól rozpuszcza niektóre białka, co skutkuje lepkością mięsa. Mięso wołowe powinno lekko się oprószyć solą i pieprzem z obu stron przed grillowaniem. Wołowina to mięso, które można jeść nawet na surowo, jednak właśnie to co nadaje najlepszemu burgerowi wyjątkowego smaku – jest odpowiednie grillowanie. Na patelni, w piekarniku, czy na głębokim tłuszczu mówimy stanowcze nie! Mięso na burgera musi być zdjęte prosto z grilla. Stopień wysmażony zazwyczaj wybiera gość – niektórzy wybierają krwiste mięso, inni zaś lubią gdy jest delikatnie różowe i soczyste, wybierając najbardziej klasyczny stopień wysmażenia medium rare. W kwestii burgera, ludzie dzielą się na trzy typy: rare ( mocno krwisty), medium rare (średnio wysmażony) i well done (dobrze wysmażony). Do której grupy Ty należysz?

Bułka i dodatki

Co prawda, mięso jest najważniejszym składnikiem burgera, jednak co jeżeli ono będzie wyśmienite, a bułka jest typowym gotowcem z supermarketu? Tak nie może być! W burgerach najlepiej sprawdzają się bułki pszeniczne – miękkie, ale zbite. Bułka do najlepszego burgera w Warszawie powinna być smaczna, ale o aromacie, który nie przytłoczy smaku wołowiny i dodatków, mięciutka oraz lekko chrupiąca. Mięso na burgera i bułki są, co dalej? Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia, co oznacza, że powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka… i w bułce każdego dobrego burgera. Warzywa mają wiele właściwości zdrowotnych i dostarczają wartości odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność. Świeże warzywa w burgerze to istny obłęd! W przypadku sosów, wszystkie gotowe mieszanki również nie powinny być brane pod uwagę, stwórz samodzielnie sos i rozkoszuj się najlepszym burgerem pod słońcem!

Hamburger XV wieku

Czy wiedziałeś, że burgery mają bardzo barwną historię? Hamburger wywodzi się już z XV wieku i wbrew pozorom nie pochodzi z Ameryki lecz z Niemiec. Jego nazwa została zaczerpnięta od miasta Hamburg, gdzie pojawiły się pierwsze hamburgery w postaci kotlecików z siekanej wołowiny. Hamburgery wyruszyły w podróż i powędrowały, aż za ocean docierając do Ameryki. Tam rozwinęła się duża gałąź gastronomiczna zajmująca się produkcją burgerów z dodatkami. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera przygotowano w 1838 roku, a wzmianka o nim pojawiła się prawie pół wieku później. Co ciekawe, pierwszego hamburgera zaserwowano w 1903 roku, a w 1921 roku powstała pierwsza restauracja, w której najważniejszym elementem menu był właśnie sprawca całego zamieszania – hamburger. Dziś na całym świecie z pewnością nie brakuje miejsc serwujących najlepsze burgery.

Gdzie zjeść najlepszego burgera w Warszawie?

Mieszkasz w Warszawie? A może po prostu przyjechałeś do stolicy i chcesz skosztować najlepszego burgera, jakiego dotąd nigdy nie jadłeś? https://dobrabula.pl/ mieszcząca się w Warszawie to miejsce przepełnione pasją i miłością do jedzenia. Wszystkie burgery są szyte na miarę pod gusta najbardziej wymagających koneserów, ponieważ wszystkie składniki i kompozycje smakowe są starannie dobrane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *