Olej w sprayu – nowoczesne rozwiązanie w kuchni

Świat gastronomii to przestrzeń, w której innowacja i wygoda powinny iść ze sobą w parze, sprawiając, że proces gotowania jest prostszy, szybszy, a przede wszystkim przyjemniejszy. Coraz bardziej popularny olej w sprayu stanowi duży krok naprzód, otwierając drogę do pysznej kuchni nawet dla totalnych amatorów …

Poznaj szczegóły

Czy warto korzystać z oleju kokosowego?

Olej kokosowy jest tłuszczem roślinnym, który pozyskuje się w procesie tłoczenia miąższu orzechów. Tłoczenie odbywa się na zimno lub na ciepło. Zdrowszą wersją jest olej nieratyfikowany, czyli tłoczony na zimno.  Jeszcze kilka lat temu taki olej niesłusznie mylono z tłuszczem pozyskiwanym z owoców palm.

Poznaj szczegóły

Jak pozbyć się oleju przepracowanego – odbiór odpadów

Oleje przepracowane, to jedna z najbardziej szkodliwych substancji, która jest pozostałością po działaniach gastronomicznych. Olej, który został już wykorzystany, powinien zostać zutylizowany. Powtórne jego podgrzewanie spowoduje wydzielanie toksycznych i rakotwórczych substancji. Jest to trujące zarówno dla osoby, która z takim olejem pracuje, jak i osoby, …

Poznaj szczegóły

Olej z wiesiołka: prawdziwy przyjaciel kobiety

Olej z wiesiołka ma wiele różnych właściwości, w tym wiele takich, które są cenne dla każdej kobiety. Olej nie tylko wpływa na równowagę hormonalną, ale także łagodzi objawy PMS, które dla wielu pań uniemożliwia wręcz normalne funkcjonowanie. Jakie jeszcze właściwości ma olej z wiesiołka?

Poznaj szczegóły